Hoe nieuwe gratis brokers de aandelenhandel veranderen?

Bux Zero

Met Bux Zero start weer een gratis broker in Nederland. Net als bij de concurrentie handelen beleggers daar gratis of tegen een lage vaste vergoeding. Maar de app verandert ook de manier waarop u op de beurs handelt.

Met slechts een paar miljoen investeerders worden Nederlanders beschouwd als nogal schuwe mensen. Sommige nieuwe online brokers zijn bezig dat te veranderen. “We zien een veramerikanisering van het investeringsgedrag in Europa en ook in Nederland”, zegt Nick Bortot, oprichter van de Nederlandse start-up Bux. In de VS hebben niet alleen 56 miljoen huishoudens geld geïnvesteerd in een beleggingsfonds en hebben ruim 32 miljoen werknemers hun werkgeversaandelen gekocht. Daar zette de start-up Robinhood in 2015 de wereld van online brokers op zijn kop en was de eerste aanbieder die afzag van commissies van particuliere beleggers bij het kopen en verkopen van aandelen.

Sinds vorig jaar heeft dit model zich ook in Nederland gevestigd, onder leiding van Trade Republic. Klanten betalen daar slechts een vast bedrag van één euro. De start vanuit Berlijn werd gevolgd door concurrenten als Justtrade en Gratisbroker, die in Nederland volledig gratis handelen aanbieden. Nu, met Bux Zero van oprichter Nick Bortot, is daar nog een gratis aanbieder bijgekomen. Net als Trade Republic, Justtrade en Gratisbroker, zal Bux Zero opnieuw de manier veranderen waarop investeerders in Nederland, Amerika, of Duitsland investeren in de financiële markt.

Beleggers handelen alleen op geselecteerde beurzen Klanten van gevestigde online brokers zoals Consorsbank, SBroker, ING of Comdirect weten dit: als ze een aandeel willen kopen, kunnen ze altijd kiezen tussen verschillende beurzen – Xetra, de Frankfurt Stock Exchange, Stuttgart Stock Exchange, Tradegate of andere regionale aandelen uitwisselingen. Afhankelijk van het handelsplatform gelden er verschillende tarieven, wat de prijslijsten van de aanbieders vaak ingewikkeld en voor particuliere beleggers vaak onoverzichtelijk maakt. Met de lancering van de eerste goedkope makelaar, Trade Republic, is een nieuw investeringsconcept op de markt gevestigd. In plaats van transactiekosten, commissies, wisselkosten en kosten van derden rekent Trade Republic alleen een vast vast tarief

Maar om de vergoeding te kunnen verlagen, heeft de makelaar ook de structuur veranderd van hoe beleggers met hem handelen. Trade Republic-klanten handelen alleen op een geselecteerde beurs. Daar verbindt een market maker zich als handelaar om de effecten voor eigen risico van de particuliere beleggers te kopen en te verkopen – en zo de liquiditeit op het handelsplatform te verzekeren. Ook de nieuwe aanbieders Justtrade en Free Broker werken volgens dit model.

Mocht je nog een BUX Zero review willen bekijken voordat je de app download, dan zijn er overigens genoeg te vinden op het internet, want de app is in korte tijd razend populair geworden.