Hoe ver straalt een infraroodverwaming?

Infraroodverwarming

Een veel gestelde vraag gaat over het assortiment infraroodverarming. Schijnt hij een meter, twee meter of misschien nog wel verder? Wat gebeurt er als ik er recht voor ga zitten – wordt het te warm? Moet ik liever een of meer zwakkere infraroodverwarming gebruiken en wat als ze tegenover elkaar staan?

Het bereik van een infraroodverwarming

Om een ​​fundamenteel antwoord op deze vraag te geven, is het de moeite waard een korte omweg te maken naar de natuurkunde. De warmtestraling wordt zeer snel (zelfs met de snelheid van het licht) in de ruimte verspreid, daarom zorgt de infraroodverwarming in slechts enkele minuten voor behaaglijke warmte. De hittegolven worden geabsorbeerd of gereflecteerd door de verlichte objecten, maar ze kunnen slechts slecht door glas dringen. Daarom mag de infraroodverwarming nooit tegenover een raam worden geïnstalleerd (slechte warmteopslagcapaciteit).

Glas verwarming

Direct voor de stralingsbron is de warmtestroomdichtheid hoog, daarom is het gebied direct voor de infraroodverwarming het warmst. De temperatuur neemt af met toenemende afstand. Infraroodverwarming heeft het gelukkige voordeel dat de ruimte relatief gelijkmatig kan worden verwarmd, omdat de objecten en niet de lucht worden verwarmd.

Vooral bij plafondmontage kan een zeer gelijkmatige verwarming van de ruimte worden bereikt, evenals met een doordachte verdeling van meerdere infraroodverwarmingselementen. In de handel verkrijgbare infraroodverwarming hebben een bereik van 3 tot 4 meter. Waar moet je bij de installatie op letten met betrekking tot het bereik? De sterkte van de infrarode stralen neemt af met toenemende afstand. Zorg ervoor dat de hele kamer gelijkmatig wordt verlicht. Daarom is het erg belangrijk waar je de infraroodverwarming in de kamer monteert.

De stralen verspreiden zich in een halve cirkel vanuit de kachel. Kies een centrale plek en ga niet direct voor de heater zitten, dit kan bij sterke infrarood heaters oncomfortabel zijn.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Het beste resultaat krijg je als je ongeveer 1,5 tot 2,5 meter van de kachel af zit. Als je kamer langer is dan 4 meter, raden we aan om meerdere infraroodverwarming te installeren. Deze kunnen zo aan de muur worden gedrapeerd dat ze het midden van de kamer gelijkmatig verwarmen. In principe is plafondmontage zeer geschikt omdat de infrarode stralen zich ongehinderd kunnen verspreiden.

Het is logisch als muren, vloeren of objecten worden verlicht, omdat deze geleidelijk warmtestraling afgeven. In grote ruimtes is het echter ook de moeite waard om tegenoverliggende infraroodverwaming te installeren. Hierdoor neemt de straling in het centrum toe, waardoor een hogere temperatuur kan worden bereikt.