Tuinmeubelen 2022: trends en tips

Tuinbank

De tijden dat meubels voor het terras of de tuin voornamelijk uit biertafels en opklapbare banken bestonden, zijn allang voorbij. Tegenwoordig vindt u een verscheidenheid aan verschillende tuinmeubelen gemaakt van verschillende materialen en materiaalcombinaties. In dit segment zijn er inmiddels jaarlijks wisselende trends. In dit artikel leest u welke dit zijn voor het openluchtseizoen 2022, zodat u de zomer in de tuin-ontspannings-oase kunt doorbrengen.

Als het om tuinmeubilair gaat, staat gemak voorop Net als voorgaande jaren zijn loungemeubels, openluchtbanken en lage en brede fauteuils voor buiten nog steeds populair en in trek. De woonkamer op het terras zeg maar. Dit zijn echter geen meubels die geschikt zijn voor een stevige barbecue, maar eerder voor een dromerige middag of avond met een glas wijn. Niet iedereen koopt zijn tuinmeubelen kant-en-klaar, maar sommigen zweren bij het ontwerpen van hun eigen tuinmeubelen, bijvoorbeeld van pallethout. Voor het seizoen 2022 bieden de fabrikanten loungemeubels met uitgebreide functionaliteit aan. Dit omvat het feit dat ligbedden kunnen worden uitgetrokken om volledige loungeruimtes te creëren. Er worden ook modulaire tuinmeubelen aangeboden, die de montage en demontage naar wens vergemakkelijken. Zeer lichte ligbedden en comfortabele houten tuinstoelen, klaptafels of stapelbare stoelen zijn verdere highlights van het seizoen 2022. Uiteraard zijn de tuinmeubelen voorzien van waterafstotende en kleurvaste oppervlakken en gemakkelijk drogende stoffen.

Edel hout blijft in de mode

Dankzij hun hoge duurzaamheid zijn teak of soortgelijke tropische planten nog steeds langlopende hits, hoewel je zeker moet letten op de duurzaamheid van de goederen en deze tuinmeubelen regelmatig moet onderhouden. Daarnaast zijn RVS en aluminium populair voor de frames van de meubelen, net als kunststof in tal van varianten. De rotan meubelen, die al jaren in de trend zijn, zijn uitgebreid met de variant “Rope”. Dit zijn geweven banden of koorden die worden gebruikt voor rugleuningen en armleuningen. Omdat echt rotan enerzijds erg duur is om te vervaardigen en anderzijds alleen weerbestendig is door een complexe behandeling, wordt hier het zogenaamde polyrattan gebruikt.

De kleuren voor tuinmeubelen van het jaar 2022

Voor het jaar 2022 zijn de ontwerpers het eens geworden over meer gedempte en lichte kleuren, zoals antraciet, wit, lichtblauw of grijs. Kleine accenten mogen hier natuurlijk niet ontbreken, bijvoorbeeld kussens in oranje of appelgroen. Plafonds of gordijnen, evenals de bekleding van de parasol of de luifel kunnen contrasteren met patronen die tropisch lijken.

Match het meubilair met de buitenruimte

Los van alle trends heeft uw tuin of terras een vaste maat, zowel qua aantal vierkante meters als qua opstelling van de planten. Struiken, bomen en het gazon verplaatst u jaarlijks bijna nooit naar elders. Ook de stilistische richting zal nauwelijks veranderen. Uw tuinmeubelen moeten dienovereenkomstig worden uitgelijnd en gecoördineerd.

Maak je tuin niet rommelig

e veel tuinmeubilair kan de buitenruimte al snel een rommelige uitstraling geven. Grote loungebanken of fauteuils op een eerder klein terras misstaan ​​niet. Pas je tuinmeubelen aan de verhoudingen aan. De ‘gouden sectie’ hier zou bijvoorbeeld zijn dat tweederde van het gebied is bedekt met tuinmeubelen en een derde open ruimte blijft. Houd er rekening mee dat er naast de grote ook kleinere meubelen zijn, zoals bijzettafels, plantenbakken of de grill.

Tuinmeubelen – behoud de stijl

U heeft ongetwijfeld veel energie gestoken in het creëren van een bepaalde stijl voor uw tuin. Deze stijl mag niet verstoord worden door verkeerd gekozen meubelen. Er is altijd comfort zonder het algehele ontwerp van de tuin te verstoren. Als uw tuin is afgestemd op een bepaald tijdperk, misschien in de romantische Art Nouveau-stijl, zouden roestvrijstalen meubelen er nogal vreemd uitzien. Smeedijzeren tuinmeubelen versierd met ornamenten zouden een prachtige aanvulling zijn. Omgekeerd is een tuin gebaseerd op strikte geometrie stilistisch ontvankelijk voor meubels in de Bauhaus-stijl. Zo is het waarschijnlijk duidelijk welke meubels in een Japanse tuin passen. Het belangrijkste punt voor elke tuin blijft echter dat je je er prettig en ontspannen in kunt voelen.