Wanneer is de stempel uitgevonden?

Stempel

Tegenwoordig is het beroeps- en privéleven moeilijk voorstelbaar zonder stempels. Bijna iedereen heeft al een adres-, datum- of motiefstempel in de hand. Er worden veel verschillende zegels gebruikt, vooral in de boekhouding. Sommige mensen zullen zich afgevraagd hebben: wanneer werd de eerste stempel uitgevonden?

Geschiedenis

Aangenomen kan worden dat stempels al duizenden jaren worden gebruikt. Zo was het voor mensen mogelijk om munten te slaan met een stempel, maar ook om keramiek en klei te versieren met diverse motieven. De eerste overgebleven stempel wordt toegeschreven aan de “Phaistos-schijf”, die in 1908 door Italiaanse archeologen op het eiland Kreta werd gevonden. De creatie van deze kleischijf dateert van 1600 tot 1700 voor Christus en wordt tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Heraklion op Kreta.

Waar werden de eerste stempels van gemaakt?

Tegenwoordig bestaan ​​zegels uit een houten lichaam of een plastic behuizing en een rubberen stempelplaat.Vroeger werden woorden, cijfers of motieven met de hand in het hout gesneden of in metaal gegraveerd. In sommige gevallen werd verwarmd metaal gegoten in passende mallen die al waren voorzien van de gewenste belettering of motief.

Wanneer werd de eerste stempels gebruikt?

De eerste stempel is uiterlijk aan het begin van de 12e eeuw op Duits grondgebied ontwikkeld, maar het mag worden aangenomen dat ze hier ook veel eerder werden gebruikt. In 1119 werd in een klooster niet ver van Regensburg het Prüfingen-inwijdingsinscriptie met eenletterige stempels gemaakt. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze éénletterstempels ook worden beschouwd als de voorlopers van de boekdruk met beweegbare letter die door Johannes von Gutenberg is ontwikkeld. Het zegel of zegel is een van de directe voorlopers van de huidige stempel. Bij een zegel wordt de zegelring in hete was gedompeld en vervolgens wordt het document verzegeld met de opdruk. Dit zorgt ervoor dat geen onbevoegden het kunnen zien zonder de verzegeling te vernietigen. Er zijn aanwijzingen dat in de 15e eeuw stempels werden gebruikt voor postdiensten in Venetië.

Postzegels

Halverwege de 17e eeuw kwamen in Nederland de eerste zegels in gebruik, waarmee de ontvangst van betalingen kon worden bevestigd. Met een “betaalde” zegelafdruk kon bijvoorbeeld post worden aangeleverd en daarmee kon worden aangetoond dat de portokosten aan de chauffeur waren betaald. Postzegels worden sinds de 19e eeuw steeds meer gebruikt in het postsysteem en zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van deze industrie, ook al gaat het sorteren en stempelen van de post nu volledig automatisch.